Noua placentă artificială va crește bebeluși bionici. Cum funcționează tehnologia

de: Ozana Mazilu
01 04. 2021

O nouă „placentă artificială”, care este în curs de dezvoltare, poate fi capabilă să susțină copiii care se nasc prea devreme, ajutându-i să se dezvolte și să crească, evitând, în același timp, complicațiile medicale grave.

Bebelușii născuți prematur se confruntă cu un risc mai mare de probleme de sănătate pe tot parcursul vieții sau tulburări de dezvoltare, deoarece corpul lor ar putea să nu fie încă pregătit să funcționeze la parametri normali singur. Eliminarea prea rapidă a alimentării cu oxigen furnizate fetușilor de către placentă este periculoasă și adesea mortală, relatează IEEE Spectrum, iar intervențiile medicale de urgență care există astăzi pot provoca leziuni suplimentare plămânilor.

Noua placentă artificială dă speranță de viață bebelușilor născuți prematur

Chirurgul fetal și pediatric de la Universitatea Michigan, George Mychaliska, a petrecut peste un deceniu lucrând la o placentă artificială care ar putea ajuta, relatează IEEE Spectrum. El spune că ar putea fi gata pentru experimentarea umană în cel puțin cinci ani.

Gândește-te că este un fel de ventilator pentru nou-născuți. Dispozitivul, care s-a dovedit că susține miei prematuri săptămâni la rând, umple plămânii nou-născutului cu lichid la fel cum ar fi fost în uter, conform IEEE Spectrum. Apoi, le prinde tubul endotraheal pentru a-i împiedica să încerce să respire – și să le deterioreze plămânii – înainte de a fi gata, în timp ce pompează oxigen și dioxid de carbon din sistemul lor.

„Dă multă speranță pentru bebelușii care urmează să se nască prematuri”, a declarat David Weinberg pentru IEEE Spectrum.

Weinberg este responsabil de Proiectul Placentei Umane la Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană. El a menționat că orice placentă artificială ar trebui să treacă prin teste mult mai robuste înainte de a fi permisă oriunde în apropierea unui copil uman, dar este încurajat de progresele recente în domeniu. „Este incredibil. Este o tehnologie care dă speranță”, a adăugat el.